Spune Adevarul!

Ce înseamnă să spui adevărul

“Să zicem că cineva – de exemplu, șeful tău cel rău – îți spune ceva la serviciu. Ceva cam dur. Apoi, mai târziu, vrei să spui cuiva de la birou despre mica ceartă pe care ai avut-o cu șeful tău. Ori de câte ori povestim cuiva ceva ce ni s-a întâmplat, avem o imagine sau un film care se derulează în mintea noastră despre cum a fost – amintirea noastră despre ce s-a întâmplat.

Și apoi, când spui altcuiva ce s-a întâmplat, de fapt, nu faci decât să le descrii această scenă așa cum o vezi tu în mintea ta.

Acum urmează partea cu ce înseamnă să spui adevărul. Când îi spui prietenei tale ce a făcut șeful, o mică scenă – un filmuleț – începe să se deruleze și în mintea ei, despre ce s-a întâmplat.

Cât de mult de potrivește filmul cel nou din mintea ei cu originalul din mintea ta? În timp ce vorbești cu ea, îți alegi cuvintele iar cuvintele o ajută să-și formeze filmul cel nou, propria impresie despre ce s-a întâmplat. Să spui adevărul înseamnă să alegi cuvintele cu atât grijă încât ea să-și formeze în minte exact aceeași versiune de film pe care o ai și tu în minte.

Și acest lucru nu e deloc lipsit de importanță. Contează, pentru că atunci când vorbești cu cineva – mai ales despre ceva ce-ți trezește sentimente puternice, ceva ce te supără – tu plantezi semințe pentru cum o să-ți vorbească oamenii în următoarele săptămâni. Plantezi semințe pentru cât de mult le pasă ca tu să știi ce știu ei: ca tu să cunoști adevărul așa cum îl văd ei.

Inclusiv partenerul tău”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 136-137)

Livia Soare
Poti comanda cartea de aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *