Meditația recunoștinței (Meditația croasantului)

“În acest caz nu e nevoie să stai cu ochii la un perete și cu picioarele încrucișate. Te relaxezi în patul tău și mergi cu mintea înapoi, încet-încet, amănunțit, prin lanțul de oameni care și-au oferit viața pentru ca tu să poți trăi azi. Îi mulțumești fiecăruia în parte.

Să luăm, spre exemplu un croasant. Cineva s-a trezit înainte de răsăritul soarelui ca să-ți facă ție acest croasant. Altcineva s-a dus la magazin ca să cumpere toate ingredientele, să fie proaspete. Altcineva a descărcat toate acele lucruri din camionul cu marfă; altcineva a condus camionul de marfă de la depozit; altcineva l-a încărcat acolo. Altcineva a condus camionul la depozit ca să aducă grâul de la moară iar înainte de asta, de la fermă; altcineva a stat în soarele fierbinte sau în ploaia torențială ca să recolteze grâul; altcineva l-a plantat, altcineva a arat pământul, altcineva l-a udat și a împrăștiat îngrășăminte.

Ai să zici acum că toți sunt plătiți pentru asta…

Dar…toți își petrec ore din viața lor ca să îți aducă ție lucrurile de care ai nevoie. Nimeni și nici o sumă de bani nu pot să le dea înapoi acele ore. Ei își sacrifică viața pentru noi, pentru ca noi să putem trăi – să stăm aici și să ne bucurăm de o bucată de pâine.

Actul recunoștinței, pe lângă faptul că e una dintre cele mai nobile emoții umane, ne aduce foarte multă liniște sufletească.

De fiecare dată când te oprești ca să mulțumești cuiva, mintea îți devine mai calmă, mai împăcată.

Exprimarea recunoștinței ne face foarte, foarte fericiți”.

(Geshe Michael Roach – „Karma iubirii”, pagina 242-244)

Livia Soare
Poti comanda cartea de aici!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *