Dorinta de a te schimba

Cum putem determina starea în care sufletul a început să iubească ceva mai mult decât pe Dumnezeu?! Când începem să facem din ceva un ţel şi fericire supremă, este deja un semn al slăbirii iubirii pentru Dumnezeu şi noi începem să depindem de acest lucru. Atunci începem să ne temem, să ne pară rău, să manifestăm pretenţii, să punem condiţii. Este al doilea pas. Al treilea pas este agresiunea directă, supărarea, ura, blamarea, dispreţul ş.a.m.d. Din iubire pentru Dumnezeu se nasc două linii ale valorilor umane.
Prima linie se realizează ca iubire faţă de lume şi de oameni. La baza dorinţei de a avea familie stă iubirea pentru omul apropiat. La baza iubirii pentru acel om stă dorinţa de a avea copii de la el, adică instinctul perpetuării. La baza instinctului perpetuării stă instinctul creaţiei, adică cu cât sunt mai importante valorile umane, cu atât suntem mai aproape de Dumnezeu. Dar ele, oricum, rămân omeneşti şi de aceea sunt supuse distrugerii, adică unei creaţii sub o nouă calitate.
A doua linie a valorilor este legată de dezvoltare. La baza aptitudinilor, a intelectului stă acea valoare pe care am numit-o perfecţiune. La baza perfecţiunii stă destinul, la baza destinului stă viitorul. Dacă omul face un ţel din linia iubirii pentru oameni şi pentru lume, apar boli ale geloziei şi ele se tratează prin trădare, certuri, supărări, înşelăciune. În cazul dorinţei de a face valoare supremă din linia perfecţiunii şi a dezvoltării, apar bolile trufiei. Ele se vindecă prin insuccese, înşelăciuni, jigniri neîntemeiate şi supărări, neplăceri pe linia destinului, năruirea planurilor de viitor. Dacă se absolutizează ambele linii, atunci intervin boli grave: cancerul, schizofrenia, diabetul zaharat, scleroza în plăci ş.a.m.d. Adeseori nu trebuie să ne amintim în detaliu toată viaţa. Este suficient să ne amintim două-trei evenimente majore şi să ne schimbăm atitudinea faţă de ele. Cel mai important lucru în spovedanie nu este regretul în legătură cu trecutul, ci dorinţa de a te schimba şi de a nu mai face greşeli în viitor. Omul care crede în Dumnezeu poate obţine avantaj din orice situaţie, înţelegând că ea nu este întâmplătoare.

EXTRAS DIN DIAGNOSTICAREA KARMEI. IUBIREA. VOL. 3

Poti comanda cartile scrise de S.N.Lazarev de aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *