4 instrumente pentru a practica stăpânirea de sine

„Este necesar să practicăm stăpânirea de sine. Dacă mintea se agită în toate părțile, nu poate exista fericire și nici calm. Asta nu ne folosește nici nouă înșine nici celorlalți.

1. Impermanența. Nu uitați niciodată: și asta va trece. Singurul lucru pe care îl știți ca fiind sigur este că, indiferent cum sunt lucrurile acum, ele se vor schimba.

2. Ce rost are să vă îngrijorați? Dacă puteți face ceva în privința asta, reparați. Daca nu, ce rost are să vă îngrijorați? Renunțați! Cu fiecare minut pe care îl petreceți îngrijorându-vă, pierdeți 60 secunde de fericire. Nu le permiteți gândurilor voastre să fie niște hoațe, care vă fură mulțumirea.

3. Nu judecați!. Când spunem: Se întâmplă un lucru rău, cât de des greșim? Pierderea unui job poate fi exact ceea ce avem nevoie pentru a începe o carieră mai plină de satisfacții. Sfârșitul unei relații poate deschide mai multe posibilități decât știm că există. Când se petrece, ne gândim că este un lucru rău. Așa că nu judecați, oricât de rău pare la acel moment. Poate că mai târziu veți gândi că este cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată.

4. Când nu e mlaștină, nu e nici lotus. Cea mai transcendentală floare crește din mizeria mlaștinii. Suferința este precum mlaștina. Ne face mai umili, mai abili să simpatizăm cu alții și mai deschiși față de ei, apoi ajungem capabili să ne transformăm și să devenim cu adevărat frumoși, precum lotusul.

Desigur, vorbesc numai despre lucrurile de la suprafața oceanului, despre vânturile și furtunile pe care noi toți le îndurăm. Dar nu uitați, acolo în adânc, sub suprafață, totul este în regulă. Mintea este mereu pură, nemărginită și radiantă.

Cu cât stăruim mai mult în acel loc, cu atât mai ușor ne va fi să facem față lucrurilor superficiale, temporare”.

David Michie – “Pisica lui Dalai Lama – Arta de a toarce” – pag 189-190

Livia Soare
Poti comanda cartea de aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *